Igényelhető ellátásokLakásfenntartási támogatás

Lakásfenntartási támogatás

  • Nyomtatás

Az 1993. évi III. törvény 38-39. §-a, valamint a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 20-24. §-a szabályozza az ellátást.

 

Joghely:

Az 1993. évi III. törvény 38-39. §-a, valamint a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 20-24. §-a szabályozza az ellátást.

Az ellátás típusa:

Pénzbeli

Az ellátás jövedelmi helyzettől függő.

Leírás:

A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásokhoz nyújtott hozzájárulás. A TÁMOGATÁS HÁROM JOGCÍMEN ADHATÓ: a) normatív támogatás b) az adósságkezelésben részesülő személyeknek c) az önkormányzatok helyi rendeletében meghatározott feltételekkel - helyi lakásfenntartási támogatás. A helyi lakásfenntartási támogatás feltételei településenként jelentősen eltérhetnek. Az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő személy komplex ellátásban részesül, melynek része a lakásfenntartási támogatás is. LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS UGYANAZON LAKÁSRA CSAK EGY JOGOSULTNAK ÁLLAPÍTHATÓ MEG, FÜGGETLENÜL A LAKÁSBAN ÉLŐ SZEMÉLYEK ÉS HÁZTARTÁSOK SZÁMÁTÓL. FONTOS : AZ ITT ISMERTETETT FELTÉTELEK CSAK A NORMATÍV LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁSRA VONATKOZNAK ! A normatív lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2010. évben VÁLTOZATLANUL 28.500 Ft) 50%-át (jelenleg 14.250 Ft-ot) b) a fentiek szerinti mértéket meghaladó, de az öregségi nyugdíjminimum 150 %-ánál ( jelenleg 42.750 Ft) nem nagyobb egy főre jutó havi jövedelem esetén a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének szorzata. A támogatás mértékét egy, az 1993. évi III. tv. 38. § (7) bekezdésében szereplő képlet alapján kell kiszámítani. FONTOS A TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉT 100 FORINTRA KEREKÍTVE KELL MEGHATÁROZNI. ÖSSZEGE NEM LEHET KEVESEBB 2500 FT-NÁL. A LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS RÉSZBEN VAGY EGÉSZBEN TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁS FORMÁJÁBAN IS NYÚJTHATÓ ( közüzemi díjak kifizetése közvetlenül a szolgáltató részére).

Az ellátásra jogosultak:

Szociálisan rászorult személy

A jogosultság feltétele:

NORMATÍV LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁSRA JOGOSULT AZ A SZEMÉLY, akinek - a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ( 2010-ben 28.500 Ft) 150%-át (jelenleg 42.750 Ft), és - a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 20%-át meghaladja. FONTOS ! A normatív lakásfenntartási támogatás mindenkinek jár, aki a fent leírt feltételeknek megfelel, függetlenül az általa lakott lakás nagyságától. A LAKÁS NAGYSÁGÁNAK A TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSÁNÁL VAN SZEREPE. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT RENDELETÉBEN HATÁROZZA MEG A HELYI LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEIT, ELJÁRÁSI SZABÁLYAIT ÉS A TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉT. A helyi lakásfenntartási támogatást a települési önkormányzat a normatív lakásfenntartási támogatás kiegészítéseként és/vagy önálló ellátásként nyújtja. Az önálló ellátásként nyújtott helyi lakásfenntartási támogatás esetében a) a lakásfenntartási támogatásra való jogosultságnak a háztartásban az egy főre számított havi jövedelmi határát úgy kell szabályozni, hogy az önkormányzat rendelete az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-ánál alacsonyabb jövedelmet jogosultsági feltételként nem írhat elő, b) a lakásfenntartás havi költségének a Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

háztartás havi összjövedelméhez viszonyított arányát úgy kell szabályozni, hogy az önkormányzat rendelete a jövedelem 30%-át meghaladó költséghányadot jogosultsági feltételként nem írhat elő.

Folyósítás:

A lakásfenntartási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. Ha a lakásfenntartási támogatás megállapítására természetbeni juttatásként kerül sor, akkor a folyósítás a szolgáltató részére történik. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz, kiadásokhoz nyújtják. A megállapított lakásfenntartási támogatást havonta, illetve a jogosult lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettsége felmerülésének időpontjában kell folyósítani. Ha a lakásfenntartási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a korábban illetékes folyósító szerv teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.A lakásfenntartási támogatásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.

Az igény benyújtásának helye(i):

Települési önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó osztálya

Az igény benyújtásának formája:

A lakásfenntartási támogatásra vonatkozó igényt a LAKCÍM szerint illetékes települési önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó osztályán vagy irodáján lehet. A lakásfenntartási támogatás iránti kérelemnek tartalmaznia kell a támogatást kérő nyilatkozatát a) a lakásban tartózkodásának jogcíméről, b) a kérelmezővel közös háztartásban élők számáról, c) annak a lakásnak a nagyságáról, amelyre tekintettel a támogatást igényli, és d) arról, hogy háztartásában előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék került felszerelésre. A lakásfenntartási támogatás megállapításához szükséges: a) a háztartás tagjainak jövedelmére vonatkozó, az önkormányzat rendeletében meghatározott jövedelemnyilatkozat, jövedelemigazolás, továbbá b) a lakás nagyságának hitelt érdemlő módon történő igazolása.

Megjegyzés:

A normatív lakásfenntartási támogatás esetében ELISMERT LAKÁSNAGYSÁG: - ha a háztartásban egy személy lakik 35 m2, - ha a háztartásban két személy lakik 45 m2, - ha a háztartásban három személy lakik 55 m2, - ha a háztartásban négy személy lakik 65 m2, - ha négy személynél több lakik a háztartásban, további személy után + 5-5 m2. A normatív lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság (lásd a fent felsorolt lakásnagyságokat, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága) és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. AZ EGY NÉGYZETMÉTERRE JUTÓ ELISMERT HAVI KÖLTSÉG 2009. ÉVBEN 450 FT. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT RENDELETÉBEN HATÁROZZA MEG A HELYI LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEIT, ELJÁRÁSI SZABÁLYAIT ÉS A TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉT. A helyi lakásfenntartási támogatást a települési önkormányzat a normatív lakásfenntartási támogatás kiegészítéseként és/vagy önálló ellátásként nyújtja. Az önálló ellátásként nyújtott helyi lakásfenntartási támogatás esetében a) a lakásfenntartási támogatásra való jogosultságnak a háztartásban az egy főre számított havi jövedelmi határát úgy kell szabályozni, hogy az önkormányzat rendelete az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-ánál alacsonyabb jövedelmet jogosultsági feltételként nem írhat elő, b) a lakásfenntartás havi költségének a háztartás havi összjövedelméhez viszonyított arányát úgy kell szabályozni, hogy az önkormányzat rendelete a jövedelem 30%-át meghaladó költséghányadot jogosultsági feltételként nem írhat elő.

Jogorvoslat:

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Az ügyfél az ügy érdemében hozott első fokú határozat ellen fellebbezhet. A lakásfenntartási támogatás megállapítása önkormányzati hatósági jogkör, az ügyfél jogorvoslati kérelemmel a képviselő testülethez fordulhat, de csak abban az esetben, ha átruházott hatáskörben hozták a döntést. (A képviselő-testület egyes hatásköreit a polgármesterre, a bizottságaira, a részönkormányzat testületére, a kisebbségi önkormányzat testületére, törvényben meghatározottak szerint társulására ruházhatja.) A képviselő-testület önkormányzati hatósági ügyben hozott határozata ellen fellebbezésnek nincs helye. A képviselő-testület első illetve másodfokon hozott határozatának a felülvizsgálatát jogszabálysértésre hivatkozással a bíróságtól lehet kérni a határozat közlésétől számított harminc napon belül. A pert az önkormányzat ellen kell indítani. ( Tehát bírósági felülvizsgálatra csak akkor kerülhet sor, ha az államigazgatási eljárásban az ügyfél a fellebbezési jogát kimerítette!!)

Módosítás dátuma: 2011. január 11. kedd, 12:29

 

Szavazás

Milyen programokat látnál szívesen?
 

Friss hírek


Warning: Creating default object from empty value in /var/www/civilegyesulet/data/www/civilegyesulet.hu/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/civilegyesulet/data/www/civilegyesulet.hu/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/civilegyesulet/data/www/civilegyesulet.hu/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/civilegyesulet/data/www/civilegyesulet.hu/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/civilegyesulet/data/www/civilegyesulet.hu/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109