Igényelhető ellátásokVakok személyi járadéka

Vakok személyi járadéka

Joghely:

A járadék 2009. évi összegéről a 242/2008. (X. 1.) Korm. rend. 1. §-ának (3) bekezdése rendelkezik. A fogyatékossági támogatásra való áttérést a 1998. évi XXVI. törvény 23/A. §-ának (2) bekezdése, és a 141/2000. (VIII.9.) Korm. rend. 9/B-9/E.§-a szab.

Az ellátás típusa:

Pénzbeli

Az ellátás jövedelmi helyzettől független.

Leírás:

"Kifutó" ellátás. 2001. július 1.-től nincs új megállapítás. Azok számára, akik korábban szereztek jogosultságot vakok személyi járadékára, az ellátást továbbra is folyósítja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. A járadék összege jelenleg: 15.360 Ft.

A jogosultság feltétele:

Az igény benyújtásának formája:

Megjegyzés:

Aki vakok személyi járadékában részesül, az fogyatékossági támogatásban csak akkor részesülhet, ha lemond a járadékról. A fogyatékossági támogatás igénylését a 141/200. (VIII.9.) Korm. rendelet 4. számú melléklete szerinti „Igénybejelentés fogyatékossági támogatásra” című nyomtatványon kell előterjeszteni a Magyar Államkincstár területileg illetékes Regionális Igazgatóságnál. ( részletesen lásd a fogyatékossági támogatásnál). Amit tudni kell még: ha a vakok személyi járadékában részesülő személy kéri a fogyatékossági támogatás megállapítását, de nem kéri az önkiszolgálási képességének vizsgálatát, a kérelemhez nem kell csatolni a háziorvosi beutalót, sem az orvosi dokumentációt.(Ebben az esetben a fogyatékossági támogatás összege az öregségi nyugdíjminimum 65 %-a - jelenleg 18 525 Ft/hó. Ha azonban kéri az önkiszolgálási képességének vizsgálatát, az igényhez mindkét dokumentumot csatolni kell. ( Ha megállapítást nyer, hogy önkiszolgálási képessége teljesen hiányzik, akkor a fogyatékossági támogatás összege az öregségi nyugdíjminimum 80 %-a, jelenleg 22 800 Ft/hó). A VAKOK SZEMÉLYI JÁRADÉKA a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet alapján UTAZÁSI KEDVEZMÉNYRE JOGOSIT az alábbiak szerint: a HELYKÖZI KÖZLEKEDÉSBEN valamennyi helyközi belföldi, menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás (vasúti, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp és rév) igénybevételekor 90 %-os bérletkedvezményre , és szintén 90 %-os jegykedvezményre jogosult a vakok személyi járadékában részesülő személy. A HELYI KÖZLEKEDÉSBEN a kedvezmény mértéke 100 %. A VAKOK SZEMÉLYI JÁRADÉKÁBAN RÉSZESÜLŐ SZEMÉLY 1 FŐ KISÉRŐJE IS JOGOSULT KEDVEZMÉNYRE AZ ALÁBBIAK SZERINT : a helyközi viszonylatban 90 %-os jegykedvezmény, a helyi közlekedésben pedig 100 %-os jegykedvezmény illeti meg a kísérőt. A kedvezmény igénybevételéhez a kifizetőhely igazolása szükséges.

Módosítás dátuma: 2011. január 11. kedd, 12:28